fredag, november 19, 2004

Nå finnes det kun en vei???

Jeg trenger seriøst hjelp nå. Dette er til dere alle! Hvis du får en tanke om det jeg nå skal skrive om, gi en kommentar, pliiiis, uansett. Dette er kanskje noe av det viktigste i livet mitt akkurat nå, noe som kan avgjøre hele min fremtid. Kanskje finnes det ikke svar, men selv en liten tanke kan kanskje hjelpe meg på veien. Jeg ber om at sosiologer, psykologer, kristne, ikke kristne, mine kristne anonyme venner, prester, misjonærer, kulturforskere, ukjente og kjente og akkurat du skal komme med kommentar på dette, for jeg trenger alle innspill.

Jeg burde snakt med noen om dette. Jeg burde tøyd mine grenser. Jeg burde følgt Guds ord. For så altfor ofte blir det til at jeg sier at jeg vil gjøre alt for Ham, Han er tross alt hele mitt liv. Men hver gang en ide dukker opp i hodet mitt, glemmer jeg den. Hvis tanken medfører stress for meg, en flau situasjon, at jeg må prate seriøst med mennesker jeg ikke kjenner så godt, hvis det innebærer at jeg må gjøre noe jeg ikke er komfortabel med, så dropper jeg det. I praksis så klarer jeg ikke stole hundre prosent på Gud, jeg klarer ikke å glemme all frykt, jeg er så redd for alt. Det går bedre for hver dag, men ennå er det så mye jeg frykter, ennå er det mye jeg ikke tør. Jeg vil så gjerne gjøre alt for Ham, men med en gang det går utover meg selv, dropper jeg det. Mange ganger skyller jeg på at det er ikke sikker det va Han som snakket til meg, det kan bare være en dum ide fra meg selv eller djevelen. Likevel vet jeg godt at det ofte er han.

Derfor blogger jeg om det. Slipper all den nære kontakten. Det er dumt også. Tror det gjør noe med oss mennesker, jeg klarer ikke å snakke med folk om slike viktige ting, klarer av og til å åpne meg for de nærmeste vennene mine, men aldri i verden for en pastor eller andre. Og når jeg prøver blir det alltid feil, jeg klarer ikke å utrykke meg så godt muntlig som skriftlig, det blir bare så feil. Etter min mening finnes det ulike måter å kommunisere med mennesker på, fra de nærmeste til de fjerneste. Det begynner med å snakke 1 mot 1, så i en gruppe, så å holde et foredrag (noe som faktisk er fjernere, fordi du slipper direte tilbakemelding), så kommer det å snakke over msn, så kommer å sende en mail, men når det til og med blir for nærme å snakke med noen over msn, da kommer blogging, som en siste utvei...

Jeg prøvde faktisk å snakke om dette til Petsumai, men jeg klarte å formulere meg så dårlig at det sikker virket som jeg var utrolig mye i mot misjon, og med tanke på at hun skal bli misjonær neste år, var kanskje ikke det helt heldig. Sannheten er at problemet er at jeg kanskje vil bli misjonær selv. Så jeg er ikke i mot misjon, jeg er bare så usikker.

I det siste har det blitt viktig for meg å gjøre andre mennesker kristne, å fortelle om Jesus. Det var et stor skritt for meg å ta, med tanke på at før jeg ble kristen var dette en av grunnene til at jeg var i mot kristendommen, at de alltid skulle prakke på religionen sin til andre. Og nå kommer mange av de samme tankene opp, troen min blir satt på prøve når jeg skal prøve å forklare ikke kristne de samme hindringene jeg selv møtte da jeg skulle bli kristen. Selv valgte jeg å se vekk i fra det, å prøve i vokse i troen, med å godta at kanskje er det ikke alt jeg skal forstå. Men nå kommer de gamle tankene opp igjen.

Jeg forteller om Jesus til en venninne som er innenfor wicca troen. Jeg tror bare det finnes en Gud, men at alle tilber Gud på forskjellige måter. Spørsmålet er vel egentlig hvem som har rett? For min venninne mener jo, føler jo, har fått høre av Gud at hun har like rett som vi mener og føler og har fått høre av Gud at vi har rett. Jeg synes det er vanskelig å la være å respektere henne for den troen hun har. Vanskelig å si at bare vi har rett, det blir så etnosentrisk å tro at vår tro er den beste for alle. Kanksje finnes det forskjellige veier? Jeg kan ikke forstå at en buddhist som bruker hele livet sitt i bønn og meditasjon i tempelet ikke skal komme til Gud, de bruker jo hele sitt liv på Gud. Og de er like sikre som at de går den rette veien som vi er at vi går den rette veien. Men samtidig som det er egoistisk å si at bare vi har den rette troa, så er det like egoistisk å ikke dele den herlige kjærligheten og freden og sannheten vi får fra Gud. Dessuten tror jeg jeg blander det litt med vestliggjøringen av alle kulturer. Kultur og tro trenger jo ikke være det samme... En indianerstamme trenger vel ikke forandre hele sin kultur for å bli kristne? Jeg respekterer nemlig deres kultur så utrolig høyt, på den måten de tar vare på naturen og lever i et med den på. Jeg ville aldri drømt om å ødelegge noe slikt. Men kanskje går det an å bare gi dem troen, å kanskje glemme litt av alle de ritualene, tradisjonene, reglene vi har i kristendommen. Det er litt fint å tenke på at kristendommen "stammer" fra Midt-østen som ikke har lik kultur som oss i det hele tatt, men at det faktisk funker fantastisk bra for oss å være kristne for det om.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Hei!

Skulle gjerne kommet med et innspill eller en kommentar, men du stiller ikke noen spørsmål... Kanskje du kan prøve å få litt bedre fram hva du lurer på og hva du vil ha oss til å kommentere?

Eli sa...

Skal prøve på det:
Finnes det bare en vei til Gud?
Er kristendommen den eneste veien til Gud?
Du sier sikker ja, men hvordan kan du vite det?
Kanskje svarer du fordi jeg føler Guds nærvær hver dag, og dermed vet jeg at Jesus er veien sannheten og livet (i tillegg til at det står i bibelen), men den samme "vi har rett" - følelsen har vel også en heks, en buddhist, en muslim og en jøde. Hvordan kan vi si at vår følelse betyr mer enn deres?
Føler du deg ikke veldig egoistisk, og etnosentrisk (=å tenke at det bare er vår kultur som er riktig, alle de andre har feil, og vi må overføre vår kultur til dem) bår du vil "prakke" på kristendommen til alle verdens folkeslag?
Hvordan kan en buddhist som bruker hele livet til å tilbe Gud i meditasjon ikke komme til himmelen (eller nirvana som de kaller det) bare fordi de ikke tror på Jesus som frelseren?

hmm..svar hvis du kan, men for meg hjelper det mye bare å stille meg selv spørsmålene klart, så egentlig har jeg fått en del utav dette selv. Foreksempel begynner jeg å sammenligne det hele litt med politikken. Jeg er medlem i SU, jeg mener deres politikk er rett. Mange bryr seg ikke om politikk i det hele tatt. Jeg vil gjerne at alle skal iallefall bry seg litt, om de så ikke akkurat stemmer på Su. Jeg synes det er bedre med f.eks en krf-politiker enn en som ikke bryr seg om politikk i det hele tatt. (grensen går jo selvfølgelig med frp :p) På samme måte er det med religion. For meg er det viktigste at folk tror på Gud, om de finner denne Guden innenfor buddhisme, wicca, new age, islam eller hinduisme er heller likegyldig for meg (eller egentlig ikke...) men jeg synes folk som tror på Gud gjennom buddhismen, wicca eller islam er bedre enn folk som ikke tror på Gud i det hele tatt.

Hvis du kan få vekk dette synet fra meg, at det finnes mange veier til Gud, hvis du kan gi meg en forklaring på at Jesus er den eneste veien, den eneste sannheten, det eneste livet, og at alle som ikke tror på han kommer til himmelen, så forklar meg det, og jeg skal være deg evig takknemlig.

Men det jeg så absoulutt ikke liker med religion, er at vi ofte tenker så mye på kultursiden av religionen, på skikker og lover og regler. Kanskje jeg kan misjonere med bare et budskap: En levende, nådig og kjærlig Gud, som ga sin sønn Jesus for at alle de som tror på Ham skal få evig liv.

Linn sa...

Syns alt d dr e vanskelig eg. Blir ofte heilt redd av å tenka på d at eg omtrent begynne grina av frustrasjon.
Eg e så redd, men aligavell så sikkar, men eg vett liksom ikkje. Koss ska eg vida eg komme te himmelen? Å ka e himmelen? E eg go nok? Å komme alle mine ront mg dr? Får eg møta alle mine kjære igjen sånn de ein gang va? Alt e så vanskelig at eg av å te bare har lyst å legga mg ner å dø, sånn at eg sleppe tenka på alt d dr mar. D kjøre mg av å te heilt te vannvidd...Hvis eg tror koffår e eg ligavell så redd?????

Det e så vanskelig alt

Eli sa...

Vett d e vanskeligt Linn, d e utrolig vanskeligt, å eg trur heller ingen någen gång vil meina at alt e bare rett. Men eg e ligavel ganske sikkar på en ting, å d e at me komme t himmelen. Trur sje himmelen går an å beskriva me ord, her på jordå får me kristne en liden smagebit av Han, men sjøl om d e fantastisk, trur eg d e e ingenting i forhold til himmelen. Der e alt bare godt. Der e alt bare kjærlighet. Der finnes det ingen frykt. Koffor du frykte nå? Vel me jør alle det. koffor...hmm...der e så mange vonde ting så skjer rundt oss, i vanskelige situasjona så e d så vanskeligt å fokusera på det goda, på Gud, sjøl om d e då av alle tie me trenge Gud mest. men sånn så eg he opplevd d så blir eg tryggare på Gud for kver dag eg bruge ti me han, kor mer ti eg bruge me han, kor mer eg ber, synge lovsang, snakke om han og lese hans ord, kor mindre blir frykten, kor mer klare eg å stola fullt på han.

Anonym sa...

Meg igjen! Tenk over dette du...

1. Hvis alle religioner er veier til samme sted, hvorfor motsier disse veiene hverandre? Motsier sannhet seg selv? La oss se på læren i bare tre religioner:

2. Buddisme er panteistisk og sier at det ikke fins noen personlig Gud og alle kan nå gudestatus på egenhånd. Islam sier at Jesus var bare en profet og ikke den eneste veien til Gud. Kristendom sier at det fins en personlig Gud og at den eneste veien til Gud er gjennom Jesus (Joh 14,6). Dersom disse tre religionene er, som du sier, forskjellige veier til samme sted, hvorfor motsier de da hverandre? Motsier sannhet seg selv?

Eli sa...

Jeg er sur på meg selv fordi jeg aldri kan godta noe. jeg må alltid stille videre spørsmål, alle finne den logiske forklaringen.

Hvorfor religionene motsier hverandre? Vel her er en forklaring: Gud er sannhet. Han fins,og alle verdens mennesker søker Han. Og som elskende Guden Han er elsker han alle mennesker i verden, og vil gjerne "bli sammen" med hvert enkelt menneske i denne verden. Derfor snakker Han til dem. Men mennesker er ufullkomne, mennesker er ikke perfekte, mennesker har fri vilje. De hører at Gud taler til dem, men de tolker hans ord på forskjellige måter, utifra hvilken kultur de kommer fra, utifra deres sosiale, økonomiske, geografiske status. Derfor oppstår det forskjellige veier til Gud, derfor motsier religionene hverandre, fordi det er vi mennesker som har skapt kulturen rundt Gud, veien til Ham, det er våre ufullkomne tolkninger av Guds ord. Klart at en fattig bonde fra India vil tolke Guds budskap annerledes enn en oljesjeik fra Arabia, en lærer fra Norge eller en indianer fra Amazonas.

jeg hater denne tvilen i meg...det var den som gjorde at jeg aldri klarte å bli kristen, og selv om jeg har blitt kristen har jeg aldri klart å fjerne den helt...for jeg kan leve med det når jeg konsentrerer meg om å tenke bare på mitt eget kristenliv, fordi jeg vet at jeg aldri hatt det så godt som etter jeg ble kristen, men med en gang jeg skal fortelle om Jesus til andre, stikker den gamle tvilen opp i meg, for igjen må jeg prøve å forklare det hele, og hvordan skal jeg klare å forklare det til dem, når jeg ikke kan forklare det til meg selv? kanksje må jeg bare godta at Gud er så stor at Han er uforklarlig, og så lenge jeg vet jeg har fått det så godt med Jesus, er det vel ingen feil i å la andre også oppleve dette? Skulle ønske jeg kunne legge vekk min menneskelige forstand og åpnet hjertet mitt for Guds visdom.

For til og med innenfor kristendommen finnes det mange ulike tolkninger, mange ulike veier, ulike kirkesamfunn, fra frikirke, babtistkirke og pinsemenigheter til den luther-evangalistiske kirke, russisk-ortodokse kirke og katolismen. Når vi kan tolke noe nedskrevet (altså bibelen) så forskjellig, hvordan kan da ikke de som skulle skrive ned alle sine inntrykk av Jesus og Gud ha tolket det forskjellig?

Målfrid sa...

Hei Eli!
Jeg faller definitivt under "ukjent-karegorien" du oppfordret til å kommentere.
Jeg kan godt forstår at det er vanskelig overfor venner og familie og "påstå" at de tar feil.
For min del er det bibelen som blir viktigst. Bibelen er unik, troverdig, sann, og det gjør den enestående.
Hvis du sjekker opp første tema i Alphakurset, så går det grundig inn på dette.
Jeg har forstått at du liker godt å lese, og annbefaler heller to bøker som du nok kommer til å like.
C.S.Lewis - Se det i øynene
Lee Strobel - Nysgjerrig på Gud?

Tilslutt vil jeg bare oppmuntre deg og si at du er en av to ukjente bloggere jeg følger med på. Du skriver bra, og har et godt engasjement. Stå på!
Et lite råd tilslutt; Prøv å få deg en mentor

Eli sa...

Tusen takk for kommentar! Jeg tror faktisk den ene boka på et mystisk vis allerede har havnet på ønskelista, leste om den på en blogg tror jeg...(ikke helt tilfeldig tror jeg ;) Skal nok lese dem. Hmm..alfakurs har jeg hørt om ja...men hvordan får jeg tak i første delen av et alfakurs? Hvis jeg noen gang tørr skal jeg prøve å skaffe meg en mentor ja...en så lenge funker bloggen også på en måte ;)

Målfrid sa...

Her er en bok-link som burde vært på forrige kommentar.
Tipper du får låne den i Babtist kirka, evt. en annen menighet.

http://www.alpha-kurs.no/index.html?infoPage=product2.html?id=4&frameID=3&siteID=1

Anonym sa...

Det er meg igjen. Jeg som skrev det lange innlegget til deg på denne posten. Snart skal du få et grundig men forståelig svar av meg. Men er for øyeblikket i tenkeboksen ;)

Eli sa...

vente i spenning på et anonymt svar ;) men bare tenk godt gjennom det du :)

Eli sa...

Legger ut Espen sin kommentar:

Fikk ikke skrive noe på bloggen fordi jeg ikke har bloggside selv. Derfor mail. Du må gjerne legge den ut. Jeg finner det spennede og lese om dine tanker, selv om jeg altså ikke pleier lese så mye på bloggen din. utrolig bra at du tør stille slike spørsmål. Mange utfordrende, og jeg ska ikke gi deg fasiten, men bare noen kommentarer om mine tanker.

finnes det bare en vei til Gud?
Er kristendommen den eneste veien til Gud?
Du sier sikker ja, men hvordan kan du vite det?
Som jeg ser det så er det akkurat dette som er tro. Du vil aldri finne en håndfast vitenskapelig bevis på at Jesus er veien, selv om vi kan oppleve mange ting som bekrefter vår tro. Denne troen kan vi da vokse oss sterkere i og da tror jeg det er viktig at vi stiller slike spørsmål.
Kan kanskje si at jeg vet at Jesus lever på grunn av min tro.


Føler du deg ikke veldig egoistisk, og etnosentrisk (=å tenke at det bare er vår kultur som er riktig, alle de andre har feil, og vi må overføre vår kultur til dem) bår du vil "prakke" på kristendommen til alle verdens folkeslag?
Synes det var veldig bra, du skrev at folk ikke nødvendigvis behøver og ta over vår kultur. Det triste er at det er ofte det som har skjedd. Opp gjennom historien har det ofte vært mer kulturimperalisme enn kristen misjon. Det fuker dårlig og er etter min mening totalt mangel på respekt. Slik er det jo ofte i vårt eget land også. Jeg vet om en som for en god del år siden reiste til et unådd folkeslag i jungelen for og si det sånn. Hans måte og gjøre ting på må jeg si har påvirket meg. han prakket ikke på med egen kultur eller meninger, men bare levde med dem, lærte språket, kulturen, og sammen med dem lagde han et skriftspråk for dem og oversatte bibelen og reiste. Resultatet av deres måte og forsåt bibelen på er nok ganske annerledes. Han har skrevet en bok om det han opplevde på godt og ondt. Har lyst og lese dem men ikke kommet så langt ennå. Den er her:
http://www.wycliffe.no/wyc_web/aktuellt/bok.asp
Sigmund Evensen, De skjulte ordene.
Du må bare lese den! Har hørt han fortelle om det han opplevede og sett et TV program om det.

Vi har mye og lære av det han gjorde tror jeg også her i norge selv om vi ikke møter like store kultursjokk som han.
Hvis Gud er alle menneskers Gud og jeg har opplevd og finne han i Kristus. Vil jeg påstå at jeg er mer egoistisk om jeg holder munn eller om jeg legger ned mitt liv for og formidle troen til noen som aldri har hørt.

Hvordan kan en buddhist som bruker hele livet til å tilbe Gud i meditasjon ikke komme til himmelen (eller nirvana som de kaller det) bare fordi de ikke tror på Jesus som frelseren?
Tror kanskje utgangspuktet for denne tanken kan sees litt annerledes. Jeg tenker at i utgangspuktet er det ingen som på noen måte fortjener og komme til himmelen. Alle er fortapt og står uten ære for Gud. Alle har vi klusset til våre liv. Hele menneskeheten er i utgangspuntet fortapt. Men vi, av bare nåde, helt ufortjent, siden noen har fortalt oss det kanskje, har fått møte Jesus. Vi er utrolig heldige og forhåpentligvis så kan vi med vårt liv sørge for at så mange som mulig får høre. Det er ikke for at denne buddisten kvalitetsmessig har gjort det dårligere enn oss, det er vel heller motsatt.

Håper ikke du blir oppgitt over mine dårlige svar. Bare kast dem, men for meg gir dem i alle fall litt mening.

Espen